X
X

TR Uzantılı Domainlere yatırım yapılır mı?

AnasayfaYazılarHosting & DomainTR Uzantılı Domainlere yatırım yapı...

İnternet üzerinde pek çok yatırım şekli kullanılabiliyor. Bunlardan biri de son zamanlarda hızla artan domain yatırımcılığıdır. Domain yatırımcılığı her geçen gün önemi giderek artan bir yatırım şeklidir. Domain yatırımı kısaca, gelecek vadeden ya da daha sonra talep göreceği düşünülen alan adının satın alınarak tescil edilmesi ve daha sonra üçüncü kişilere kar amaçlı tekrar satışının yapılması işlemidir. Bu anlamda doğru tercihlerin yapılması ile birlikte oldukça avantajlı yatırımlar yapılabilir.

Önceden değer görebilecek domainleri tahmin ederek satın almak öncelikle elbette bir takım araştırmaları beraberinde getirir. En çok aranan anahtar kelimeler, kelime benzerleri, belki marka isimlerinden hareketle alınabilecek alan adları gibi yöntemlerle yatırım yapabileceğiniz domainlerin tespitini yapabilir ve tespit ettiğiniz domainlere önceden yatırım yapabilirsiniz. Bu zamanda kadar domain yatırımcılığında .tr alan adları üzerinden yatırım yapmak prosedürler sebebi ile oldukça zordu.

Özellikle .tr uzantılı alan adlarının artık belgesiz şekilde satın alınabilmesi ile 2022 yılında alan adı yatırımcılığı anlamında büyük bir fırsat yer alıyor. Doğru alan adlarını belirleyerek önceden satın alabilir böylece ciddi bir alan adı yatırımcılığı yapabilirsiniz. Daha önce Nic.tr üzerinden alınan ve bir takım belgelerin ibraz edilerek tahsis edildiği .tr alan adı uzantıları artık TRABİS sistemi ile herhangi bir belge ibraz etmeden kolayca alınabilecek.

“.TR” Alan Adı Sisteminde Neler Değişti?

Öncelikle bu konuda yapılan en büyük değişiklik, yukarıda da belirttiğimiz gibi bu alan adlarının artık herhangi bir belge ibrazı yapılmadan kolayca satın alınabiliyor olmasında. Fakat bunun yanında eski sisteme göre değişiklik gerçekleşen farklı birkaç nokta daha bulunuyor. Örneğin; eğer .tr alan adı uzantınızı satın aldınız, fakat tekrar ödemesini yapmadıysanız, eskiden herhangi bir duraklama yaşamıyorken, artık 3 aylık süre ile ödeme yapılmayan domainler için kullanım duraklatma ve bu üç ay geçtikten sonraki 1 ay içerisinde de yeniden satışa açma durumu söz konusu olabiliyor. Bu nedenle yatırım yaptığınız domainin ödeme takibini aksatmamaya özellikle dikkat etmelisiniz, bu nokta oldukça önemli.

Satın aldığınız domain adresinin devrini yeni sistem ile 3 yıl sonra yapabiliyor olacaksınız. Bu nedenle 3 yıl sonra değerleneceğini düşündüğünüz alan adına bugünden yatırım yapmak oldukça avantajlı bir durum.

Eskisi gibi hala belgeli olarak satın alınabilen alan adları “.av.tr”, “.bel.tr”, “.dr.tr”, “.edu.tr”, “.gov.tr”, “.k12.tr”, “.kep.tr”, “.pol.tr”, ve “.tsk.tr” şeklindedir. Bu alan adlarını satın almak için TRABİS tarafından talep edilen birtakım evraklar yine sunulmak zorundadır. Bu doğrultuda gereken evraklar kontrol edildikten sonra bu alan adlarını da satın alabilirsiniz. Fakat yatırım amacı ile satın alımlarda bu alan adları belge sunulamayacağından çok da uygun olmamaktadır.