X
X

Domain Ne Zaman Boşa Düşer? Domain Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur?

AnasayfaYazılarHosting & DomainDomain Ne Zaman Boşa Düşer? Domain ...

Dijital dünyada varlığınızı sürdürmek için bir web siteniz var ise, o sitenin olmazsa olmazı domain adınızdır. Tıpkı bir evin adresi gibi, sizi internette kolayca bulabilmeleri için ziyaretçilerinizin domain adınızı bilmesi gerekir. Peki, bu değerli domaini ne kadar süreyle kullanabilirsiniz? Alan adınızın süresi dolduğunda neler olur?

Bu yazıda, domain nedir, ne işe yarar, nasıl alınır, ne zaman boşa düşer, boşa düştükten sonra ne olur? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ayrıca, domaininizi nasıl koruyacağınıza dair ipuçları da vereceğiz.

Domain Nedir?

Domain, bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresidir. Bu adres, kullanıcıların web sitenize tarayıcılar aracılığıyla ulaşmasını sağlar. Her domain adı benzersizdir ve başka bir web sitesi tarafından kullanılamaz.

Domain Nasıl Alınır?

Domain alımı için öncelikle kullanılmayan bir alan adı seçmek gereklidir çünkü her bir alan adı benzersizdir. Eğer istediğiniz alan adı başkası tarafından alınmışsa, farklı bir uzantıya sahip aynı ismi (eğer boşsa) tercih edebilirsiniz. Örneğin, abc.com alan adı alındıysa abc.net, abc.org gibi farklı uzantılara yönelebilirsiniz.

Eğer boşta bir domain bulursanız, bir domain kayıt firması veya domain sağlayıcısı aracılığıyla bu alan adını satın alabilirsiniz. Kayıt firması seçtiğiniz alan adının kullanılabilir olup olmadığını kontrol edecek ve size bir kayıt ücreti talep edecektir. Bu ücret genellikle standart olmakla birlikte, kampanyalar ve promosyon kodlarıyla fiyatlar değişebilir. Ayrıca, .com ve .net gibi popüler uzantılara sahip domainler diğer uzantılarla (.club, .info, .xyz vb.) karşılaştırıldığında genellikle daha pahalıdır. 

Alan adınızı ve satın almak istediğiniz firmayı belirledikten sonra, domain kaydınızı yönetmek için bir hesap oluşturmanız gerekecektir. Son olarak, alan adınızı belirli bir süre için (genellikle yıllık olarak) yenilemek için ödeme yapmanız gerekecektir. Ödeme işleminden sonra, panel üzerinden domainin tüm haklarına sahip olabilecek ve hatta isterseniz farklı sağlayıcılara transfer edebileceksiniz.

Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Kısa ve akılda kalıcı olmalı: Ziyaretçilerinizin kolayca hatırlayabileceği ve yazabileceği bir domain adı seçmelisiniz.
  • Anahtar kelime içermeli: Domain adınız, web sitenizin içeriğini yansıtan anahtar kelimeler içermelidir. Bu sayede arama motorlarında daha üst sıralarda yer alma şansınız artar.
  • Kolay telaffuz edilmeli: Domain adınızın telaffuzu kolay olmalı ve yanlış anlaşılmalara yol açmamalıdır.
  • Hedef kitlenize uygun olmalı: Domain adınız, hedef kitlenizin ilgisini çekecek şekilde seçilmelidir.

Domain Süresi Nedir?

Domain adlarını, belirli bir süre boyunca kayıtlı tutarsınız. En yaygın kullanılan kayıt süreleri 1 ve 2 yıldır. Domaininizin son kullanma tarihi, kayıt tarihinizin sonuna denk gelir.

Domain Süresi Dolduğunda Ne Olur?

Alan adınızın süresi dolduğunda panik yapmanıza gerek yok. Genellikle 40 günlük bir "kurtarma" süresi başlar. Bu süre zarfında domaininizi yenilerseniz herhangi bir sorun yaşamadan kullanmaya devam edebilirsiniz.

40 günlük sürenin sonunda:

  • Domaininiz askıya alınır ve kullanılamaz hale gelir.
  • Alan adınızı kurtarmak için ek ücretler ödeyebilirsiniz. Bu ücrete "kurtarma ücreti" denir ve her domain kayıt firması farklı bir ücret belirleyebilir.
  • 30 günlük ek bir süre boyunca domaininiz askıya alınmış halde tutulur. Bu süreye "silme geciktirme" süreci denir.
  • 15 günlük "pending delete" sürecinden sonra domaininiz tamamen silinir ve boşa düşer. Bu aşamadan sonra alan adınızı kurtarmak mümkün değildir.

Sonuç Olarak:

  • Çoğu domain uzantısı için: Alan adınız 40 gün + 30 gün + 15 gün = 85 gün sonra boşa düşer.
  • Bazı domain uzantıları için: Bu süre 85 günden farklı olabilir. Örneğin, .com.tr uzantılı domainler 40 gün + 60 gün + 15 gün = 115 gün sonra boşa düşer.

Domaininizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

  • Alan adınızın son kullanma tarihlerini takip edin. Birçok domain kayıt firması, son kullanma tarihiniz yaklaştığında size e-posta ile bildirimde bulunur.
  • Otomatik yenilemeyi aktif edin. Bu sayede, alan adınızın süresi dolmadan otomatik olarak yenilenir ve ek işlem yapmanıza gerek kalmaz.
  • Birden fazla domaininiz varsa, hepsinin son kullanma tarihlerini takip etmeniz için bir takvim veya hatırlatıcı uygulaması kullanabilirsiniz.
  • Domain bilgilerinizi kontrol edin. Alan adınızın kayıt bilgilerini düzenli olarak kontrol ederek iletişim bilgilerinizin güncel olduğundan emin olun.
  • Güvenilir bir domain kayıt firması seçin. Domaininizi kayıt ettiğiniz firmanın size en iyi hizmeti sunacağından ve alan adınızla ilgili herhangi bir sorun olduğunda size yardımcı olacağından emin olun.

Bonus:

  • Alan adınızı satmayı veya kiralamayı düşünebilirsiniz. Kullanmadığınız bir domain adınız varsa, onu satarak veya kiralayarak para kazanabilirsiniz.
  • Backorder hizmeti kullanabilirsiniz. Bir domain boşa düştüğünde, o domainin tekrar kaydedilmesi için ön sipariş verebilirsiniz. Bu hizmete "backorder" hizmeti denir.